“Jeg synes det er en stor frihed at kunne finde ud af, at lave ting fra bunden ligesom man gjorde førhen. For lad os være ærlige, vores tipoldemødre vidste helt sikkert hvordan man lavede yoghurt og ost, jeg synes det er på tide vi genlærer de glemte traditioner.”
Denne bifidus syrnede yoghurt dessert, er meget let at fermentere. Den arter sig altid godt, så længe man følger opskriften og instruktionerne nedenfor. Jeg har aldrig oplevet det gik galt i alle fald.
Jeg begyndte at lave min egen yoghurt i 2013 og jeg synes det er rigtigt skønt at kunne lave yoghurt selv. Både fordi man selv bestemmer hvad yoghurten indeholder og det at man kan lave den med den bedste råmælk er det største plus. Det at man selv kan bestemme smag, konsistens og kultur, betyder ekstremt meget for mig.
Jeg synes det er en stor frihed at kunne finde ud af, at lave ting fra bunden, ligesom man gjorde førhen. For lad os være ærlige, vores tipoldemødre vidste helt sikkert hvordan man lavede yoghurt og ost, jeg synes det er på tide vi genlærer de glemte traditioner. De fleste familier havde endda deres egne yoghurt kulturer, som de passede på og formåede at holde gang i. Det er nok det, som kan være det sværeste med yoghurt. At holde kulturen sund, da en kultur sjældent giver god yoghurt efter den 7. gang den bruges.
Det er så herefter man tager en ny ferment i brug,eller køber en yoghurt fra supermarkedet i dag. Personligt bruger jeg ikke yoghurt fra supermarkedet, når jeg laver yoghurt. Årsagen til dette er, at de yoghurter kommer fra en industriel produktion. Det kræver noget helt andet når man skal lave 1000 yoghurter end når man blot skal lave 12. Man kan sige de her yoghurt-babyer kommer fra et fermenteringshus hvor fermenten er meget stærkere, er skabt til at lave rigtigt mange yoghurter og derfor er de yoghurter man køber, ikke helt lette at styre fermenteringen på, som en heirloom ferment foreksempel er. Så jeg køber primært økologisk heirloom ferment og jeg bruger 12g fermen for hver 7. liter yoghurt jeg laver, så en ferment bliver til 42 små yoghurter i alt, da jeg genbruger den 6 gange inden jeg skifter ferment. Det plejer at gå rigtigt fint, jeg har ikke oplevet dårlig yoghurt til dato.
Noget andet man skal være opmærksom på når man laver yoghurt, er de tilsætningsstoffer, som mange producenter bruger. Der er ofte e-numre, stivelse, raffineret sukker, aroma m.m. i yoghurter fra køledisken, så jeg foretrækker simpelthen at bruge de gamle heirloom fermenter istedet. Det eneste jeg tilsætter til min yoghurt for at få konsistens er gelatine, det er godt for din hud, dine tarme, bindevæv og knogler, så jeg ser det som et ekstra boost til yoghurten og alt efter om du bruger 3 eller 4 blade per 1 liter mælk, opnår du en fast cremet yoghurt eller en skære yoghurt, som er det jeg foretrækker.
Der er også mange penge at spare ved at lave yoghurt selv, da yoghurt i en ordentlig kvalitet er blevet ekstremt dyrt idag, så det er ret skønt at kunne lave et super produkt for færre penge. Det er særligt muligt, hvis du har adgang til råmælk fra en lokal gård. Da det er den bedste mælk at lave yoghurt og ost på, det er relativt billigt at købe en lille yoghurt maskine også, som du kan lave små yoghurter med, du kan også bruge din ovn, men jeg må indrømme at det fungerer bedst for mig når jeg bruger min “Yaourtière” som de hedder på fransk. De holder også de vilde kulturer bedre væk end din ovn.
Der kan nemlig godt opstå problemer, når man laver yoghurt, foreksempel kan yoghurten blive trevlet og slimet, hvilket er mindre delikat. Det er grundlæggende ikke et godt tegn, som typisk betyder at de “vilde kulturer” har været på spil, du kan stadigvæk spise det medmindre det lugter fælt, men det er nok ikke ligefrem lækkert!
Der er vilde kulturer over alt i luften og derfor kan de let overtage din yoghurt. Hvis du er uforsigtig eller ikke holder dit udstyr rent nok, vil du over tid opleve at de ødelægger din yoghurt. Så det er vigtigt at holde sit udstyr helt rent, samt at undlade at lave sin yoghurt der hvor man foreksempel hæver og ælter sit brød.
Der kan også være tale om for kort fermenterings periode, det giver også en slimet yoghurt. Det tager altid minimum 4 timer for fermenteringen at komme igang i yoghurt, så under 4 timer vil resultere i dårlig yoghurt. Jeg giver dem altid minimum 6 timer, eller til de er færdige, hvilket du lærer at se med det blotte øje. Når yoghurten er færdig, ændrer den sit udseende i kanten. Den bevæger sig heller ikke mere som en vælling, men nu mere som en budding når du slår eller ryster let på glasset.
Fransk Yoghurt “au Chocolat”
Equipment
- 1 Yogurt Maskine (de kan købes for 239,- hos SkiftSelv)
- 1 Termometer
Ingredienser
- 1 L Råmælk (Du kan bruge pasteuriseret mælk med naturligt fedtinhold fra Naturmælk eller Græsmælk fra Thise) Men Råmælk er altid bedst!
- 1/2 Stang Vanille (Jeg bruger bare dem jeg har liggende i min rørsukker, altså tømte bønner)
- 1 spsk Hjemmelavet Vanillesukker (se indlægget med opskriften, linket er i noten)
- 1 spsk Kakao (Jeg bruger en processed Kakao og ikke en rå grundet antinæringsstof indholdet er højere i rå kakao)
- 2 spsk Dulcita/Panela (Rå Rørsukker, lavet fra rørsukker juice, det er ikke krystalliseret rørsukker)
- 100 g Mørk 60% Chokolade (Jeg bruger en lavere procent da jeg ønsker at nedsætte koffein og antinæringsstofferne i kakaoen, jeg bruger kun Lechitin fri chokolade)
- 3 Blade Husblas (Jeg bruger helt normal øko gelatine fra gris, du kan bruge fra ko om du vil, og du kan bruge 4 blade hvis du ønsker en skære yoghurt, som jeg selv gør)
- 1 stk Yoghurt Ferment (Jeg bruger enten 12g frysetørret ferment med bifidus kultur, eller 1 stk fuldfed naturel yogurt, uden tilsætningsstoffer med bifidus fra køledisken ca. 150g)
Sådan gør du
- Hæld mælken i en tykbundet gryde, tilsæt vanillestangen og vanillesukker.
- Varm mælken stille op til 85 grader over lav varme. (Forvent det tager 20 min, du skal ikke skynde på opvarmningen)
- Vej sukker og kakao af i en kande eller skål med hældetud, der kan rumme over 1.5 liter.
- Knæk chokoladen ned i kanden med sukker og kakao.
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min.
- Når mælken er varmet op til 85 grader og ikke mere, tager du den af blusset. (dette gøres for at fjerne de vilde kulturer i mælken)
- Fjern vanillestangen og hæld den lune mælk i kanden med chokolade. Blend det med en stavblender til massen er homogen.
- Læg et blad husblas i den varme masse ad gangen, du vil se det smelter med det samme, når samtlige blade er opløst blender du igen.
- Lad massen køle af, det her kan tage lang tid alt efter hvor varmt der er i dit hjem, det bedste er at putte et cover på massen imens, så der ikke kommer vilde kulturer i.
- Hvis du bruger ferment skal denne opløses i 4 spsk af mælkemassen (ikke før den er 40-42 grader) i en lille skål.
- Når massen er 40-42 grader tilsætter du din ferment eller yoghurt og blender til massen er homogen.
- Nu kan du hælde yoghurt massen på glas og sætte maskinen i gang. Jeg sætter den altid på 7 timer og tjekker efter 6 timer. Se videoen nedenfor, hvor jeg viser hvordan yoghurten ser ud når den er færdig.
- Når yoghurten er færdig med at fermentere, vil den være opdelt i lag. Det ønsker vi ikke skal være slut produktet, men det er nu engang sådan yoghurt er efter det har stået i så mange timer. Der vil være et flødelag og andre lag, de fjernes let ved at du ryster hver yoghurt.
- Når du har rystet hver yoghurt, stiller du dem på køl. Lad dem stå på køl minimum 8 timer.
- Nu er yoghurten klar til at spise, Bon Appétit!
Noter
Det bedste ved at lave dine egne yoghurter, er dog at du kan lave alle de yoghurt desserter, som børn ellers let bliver manipuleret til gerne, at ville have i supermarkedet. I Danmark er der slet ikke det udvalg af yoghurter og små desserter, som der er i Frankrig. Det er vitterligt noget som tiltrækker børn, det som vi kalder “Petit Pots” med diverse marmelader, chokolade og karamel. Oftest fyldt med raffineret sukker, glukose og tilsætningsstoffer, som jeg ikke ønsker mine børn skal indtage. Heldigvis kan jeg lave det hele selv, i smukkere glas og med enkle og lækre ingredienser, så det er det jeg gør og så får børnene en til morgen eller til “goûter”, den lille eftermiddags snack alle franske børn får!
Jeg håber du har mod på at prøve at lave din egen yoghurt, jeg vil dele andre udgaver også, med andre kulturer, som acidophilus og bulgaricus kulturer over tid. Jeg synes yoghurt er en god ting at have i køleskabet, en særligt god snack for børn og ja det letter mit liv, at der er ting der er klar til at spise direkte fra køleskabet.
K.H.
P.S. alle indlæg på denne blog er skrevet og fotograferet af Belle Frost, der er ikke brugt AI til at generere indhold og al Copyright tilhører Maison Frost.
Skriv et svar