“Når man laver mange ting fra bunden, opdager man hurtigt hvor vigtigt det er, at have et solidt lager af patentglas og glas til yoghurt, syltetøj og alt muligt andet. Plastik er på ingen måde en holdbar, sund eller æstetisk løsning. Glas er bedst og det eneste man kan henkoge, sylte og opbevare mad i uden kontamination.”
Jeg foretrækker glas over alt andet, jeg bruger nærmest aldrig plastik i mit køkken, for at være ærlig. Det er kun når jeg vacuumpakker, at jeg opbevarer f.eks. korn i bpa-fri plast da det gør det muligt at have korn opbevaret uden der kommer mider (hvilket desværre har det med at snige sig i glas) men det deler jeg om i et andet indlæg.
Jeg bruger primært glas fra det franske mærke “Le Parfait”, som er en gammel producent af glas til henkogning, syltning og fermentering. Jeg elsker dem fordi de er stærke og jeg har aldrig oplevet at de sprang eller lignende, hvilket nogle glas desværre har det med at gøre.
Jeg har også en del tyske WECK glas og nogle få italienske, men jeg foretrækker klart de franske glas.
Det vigtigste når man skal bruge glas er dog, at de er rene. Det er meget forskelligt hvor rene glas behøver at være, alt efter hvad der skal være i dem. Men jeg steriliserer altid mine glas når de skal bruges til fedt, råmælk, henkogning og langtids syltning.
Jeg bruger den enkleste og billigste metode, nemlig ovn metoden.
Det er så let og jeg har aldrig oplevet at glas sprang eller at mine produkter blev dårlige (skimmel/mug m.m.)
Det første jeg gør er at vaske mine glas op i brændende varmt sæbevand (Nej jeg bruger ikke opvaskemaskinen). Jeg vasker dem op i hånden, men du kan sagtens bruge opvaskemaskinen, jeg synes bare det ofte giver en bi-smag til glassene fra den sæbe/kemikalier der bruges i maskinen. Så jeg foretrækker at bruge brændende varmt sæbevand, samt at skylle alle glas efter i varmt vand og stille dem på et tørrestativ. Jeg gør det samme med låg og evt. gummi ringe.
Glas med orange gummi ring, har jeg aldrig haft problemer med at sterilisere heller. Det hele kommer i ovnen og alt vaskes af som beskrevet ovenfor først.
Jeg klargør ovnen (den skal være ren) det duer ikke med en beskidt ovn, så ovnen skal være helt ren ikke fyldt med fedtrester der drysser ned når den er i gang osv.
Så jeg prøver at holde min ovn meget ren, ved at rengøre den hver gang den har været brugt. Det er enkelt, så længe man husker det. Jeg bruger bare bikarbonat spray lavet med brun sæbe og bikarbonat, lader ovnen stå med det i 10 min før jeg sprøjter med en eddike opløsning på 12% og lader den sidde i 10 min, så tørrer jeg det hele af og ja, ovnen bliver skinnende ren, hvis du gør det en gang om ugen og tørrer efter hver gang du har brugt den med en klud med varmt vand og lidt sulfo. Det betaler sig i længden og du slipper for giftig ovnrens og ja en klam ovn.
Tilbage til sterilisering af glas…
Jeg tager en ren bageplade (helst en bradepande med høj kant) da det er sikrest. Jeg lægger et stykke bagepapir på, hvorpå jeg stiller de nu tørre glas med bunden i vejret.
Jeg stiller alle glas op med et mellemrum (de må ikke røre ved hinanden) da det øger chancen fot at glas sprænger. Jeg plejer at kunne have ca. 10 375ml glas på en plade og deres låg lægger jeg i det ene hjørne. Hvis du arbejder med glas der har glaslåg og ring vil du max kunne have 5-6 glas per plade.
Når alt er stillet pænt op sætter du forsigtigt pladen ind på midterste rille i ovnen og tænder nu ovnen på 120 grader med over+under varme (ingen varmluft).
Lad glas og låg “bage” i 30 min. Herefter er de sterile!
Du kan bruge dem med det samme (bare husk at bruge en ovnhandske), hvis du foreksempel har marmelade eller fedt der skal hældes på varme glas er det perfekt at bruge glas direkte fra ovnen. Hvis du har med store glas eller flasker at gøre, kan du også lade dem stå i ovnen til den er kølet af og tage dem ud og hælde syltede agurker, pærer, saft eller råmælk på afkølede glas/flasker.
Glassene vil dog ikke forblive sterile, hvis du ikke forsegler dem med låg. Så man skal altså sterilisere, relativt kort forinden man har planer om at bruge glassene og det gælder også ved vandsterilisation af glas.
Det er bare lettere med ovnen og billigere, da en sterilisations gryde kan være dyr både i indkøb og drift.
Jeg vil dog pointere at jeg på ingen måde steriliserer alle de glas jeg bruger. Jeg steriliserer når jeg forbereder ting der skal have lang holdbarhed. Eller hvis jeg skal opbevare sensitive råvarer som råmælk eller råfløde på glas. Jeg steriliserer ikke glas til broth, yoghurt eller hurtig-marmelade. Da jeg ved det bliver spist hurtigt (indenfor 1 måneds tid). Men når jeg smelter fedt bruger jeg altid sterile glas, det er simpelthen et must da der ellers kan danne sig skimmel og mug, som ingen ønsker sig. Fedt kan holde sig i minimum 2 år i et svalt rum og derfor er det vigtigt at hælde det på sterile glas, så det ikke bliver ødelagt af noget der sad på et glas, det er nemlig rigtigt trist at miste gode og dyre råvarer på den måde.
Det vigtigste at huske når man steriliserer i ovnen er:
- Altid at vaske glassene grundigt af i varmt sæbevand og skylle efter med varmt vand, så der ikke sidder sæberester på glassene.
- Altid at bruge en ren plade og nyt bagepapir.
- At sørge for glassene står pænt med mellemrum på pladen. Dette er vigtigt!
- Stil altid glassene ind i en KOLD ovn. Du må aldrig forvarme en ovn, hvis man stiller et iskoldt glas ind i en varm ovn er chancen større for at glassene sprænger.
- Brug glassene lige efter sterilisering, eller forsegl glas eller flasker med låg. Dette kan man ikke med patentglas med orange ring og derfor skal de bruges med det vuns!
Jeg håber du kunne bruge denne lille beskrivelse af hvordan jeg forbereder og steriliserer mine glas før brug, du er velkommen til at skrive en kommentar hvis du har spørgsmål eller lignende nedenfor.
K.H.
P.S. alle indlæg på denne blog er skrevet og fotograferet af Belle Frost, der er ikke brugt AI til at generere indhold og al Copyright tilhører Maison Frost.
Skriv et svar